Heritage

 

Imagine New York sportswear for men with European influences. This is McGREGOR. Opgericht door David D. Doniger, een in New York gevestigde Schotse immigrant. Zijn interpretatie van het beste van twee werelden heeft geleid tot groot succes en naamsbekendheid.

 

1918: Doniger Bros

De Doniger Bros. Cap Factory was van 1912 tot 1922 gevestigd op Broadway 663. De belettering staat op de achterkant van het gebouw dat van de ene naar de andere kant van blok loopt; aan deze kant is het adres 230 Mercer St. De firma Doniger Bros. bestond van 1894 tot 1942. Daarvóór, vanaf 1889, bestierde één van de Doniger-broers, Jacob, op Bleecker St. een petten- en hoedenfabriek. De Doniger-broers, dat waren Jacob Doniger (1867-1921), Henry Doniger (ca. 1872-1928) en de man waar het hier om draait: David Daniel Doniger (1874-1949).

 

1921: The Start

The American Dream: in 1921 besloot David D. Doniger de hoeden- en pettenfabriek van zijn oudere broers te verlaten om voor zichzelf te beginnen. Als een echte millennial - die hadden ze blijkbaar een eeuw geleden ook al - besloot hij éérst twee jaar de tijd te nemen voor een sabbatical, om in Europa inspiratie op te doen.

Een prima idee, want in Schotland kwam hij de geruite petten tegen (denk: Peaky Blinders) die hij onder de merknaam McGregor ging importeren; een instant hit in het New York van de twintiger jaren - waar destijds iedere man een hoofddeksel droeg.

 

1930: American Sportswear

David D. Doniger leefde zijn Amerikaanse droom met een passie voor outdoor sporten, een inspiratiebron die hij volledig wist te benutten. Hij transformeerde McGregor tot een American sportswear-merk met verfijnde Europese invloeden, en creëerde zo een unieke mix van stijl, functionaliteit en innovatie.

 

1949: The Drizzler

Doniger's laatste wapenfeit, in 1949, was de introductie van The Scottish Drizzler, het eerste waterdichte sports jacket. Als er één item is dat we iconisch zouden willen noemen, en karakteristiek voor het merk McGregor, dan is het de Drizzler. De Drizzler was onovertroffen casual, én een showcase voor de technische innovatie waarmee het merk voorop liep.

 

1951: The Heyday

McGregor wordt begin jaren vijftig marktleider in American sportswear, met 7000 verkooppunten in de VS en Canada en een jaarlijkse omzet van $50 miljoen.

 

1954: Golf

Vanaf het begin van de fifties werden een aantal Amerikaanse topgolfers gesponsord door McGregor, waaronder Ed Furgo en de legendarische Sammy Snead, de Tiger Woods van zijn tijd.

 

1955: Rebel without a cause

In 1955 had nog niemand van de term ‘influencer’ gehoord, maar toen James Dean een rode Drizzler droeg in de iconische film Rebel Without A Cause, zorgde dat voor een explosieve toename in populariteit. Het maakte McGregor destijds tot de onbetwiste marktleider in casual wear.

 

1957: Rene Gruau

McGregor gaat een samenwerking aan met de beroemde mode-illustrator René Gruau. Dit levert een serie kunstzinnige advertenties op die het progressieve karakter van het merk onderstrepen en die nog steeds als kleine meesterwerken van Amerikaanse reclame worden beschouwd.

 

2019: Athleisure

We vinden het prima dat de grens tussen formeel en casual aan het vervagen is. Hoewel 'ie ook weer niet helemaal hoeft te verdwijnen - er zijn grenzen. Voorbeeld: sandalen waarin je tenen zichtbaar zijn, zijn ongeschikt voor een kantooromgeving, of je moet je flexibele werkplek ergens op het terras van een strandtent hebben ingericht. Maar verder geloven we heilig in de optimale combinatie van stijl en draagbaarheid - dat is precies waar het bij onze Athleisure-collectie om draait.

 

2020: Return of the Drizzler

In 2020 maakt het iconische sportjack zijn comeback. Een uitgebreide collectie, geïnspireerd door de klassiekers, maar volledig heruitgevonden voor de wereld van vandaag.